Panellets, una tradició en època de tardor que sempre ens acompanya

Panellets

Sigui a la Castanyada, el dia de Tots els Sants o simplement per capritx, els panellets representen uns dolços tradicionals sempre presents en les taules dels residents de Catalunya, València i Balears. Actualment, el seu consum està trencant algunes barreres i és habitual trobar-los en algunes pastisseries durant tot l’any. Tot i així, els pastissers i rebosters ho tenen ben clar: l’1 de novembre és un dels dies amb més demanda de l’any.

De les cuines de les cases, a les pastisseries més refinades

La tradició dels panellets neix en el segle XVIII, en què la seva elaboració està lligada amb antigues celebracions religioses, on es tenia el costum d’elaborar aquest tipus de dolços i portar-los a l’església o a la tomba dels difunts. Temps després, va començar a ser un costum acabar aquesta festa religiosa amb panellets.

A partir de l’any 1796, aquests dolços van començar a agafar rellevància en les fires populars de Barcelona. Ràpidament, van aconseguir triomfar entre els assistents, la qual cosa va provocar que a poc a poc, s’anés implementant aquest costum en poblacions circumdants i finalment, en tota Catalunya.

En iniciar el segle XIX, els panellets ja havien aconseguit convertir-se en un producte selecte de rebosteria, passant de ser un simple producte elaborat en les cuines de les cases, a ser un producte venut en les pastisseries més refinades. Poc temps després, va aconseguir una gran acceptació per part del públic i el costum va agafar més força que mai.

Més informació sobre els panellets aquí.

Panellets 1

Un producte de la màxima qualitat

L’any 2002, els panellets van obtenir el Segell Europa de Qualitat Alimentària, sent el primer producte europeu a aconseguir aquest prestigiós títol.

Per entendre millor l’excel·lència que atorga aquest títol, alguns productes espanyols que han tingut el plaer de poder comptar amb aquest títol són: el vi, el pernil serrà i l’oli d’oliva verge extra, entre altres.

A més, aquests massapans també tenen el certificat d’Especialitat Tradicional Garantida (ETG), que defineix quins ingredients han de contenir i com ha de ser la manera d’elaborar-los, per així mantenir la tradició.

Recepta Tradicional de panellets per fer-los a casa

Els panellets més tradicionals, i també els més populars, són els de pinyons. Encara que, avui en dia es poden preparar de moltíssims sabors diferents, com d’ametlla, coco, cafè, cacau o taronja, entre altres.

Com a curiositat, per a saber diferenciar els panellets artesanals dels industrials, us recomanem un article de La Vanguardia (fes clic aquí). Us podreu convertit en tots uns experts en aquests dolços!

Per realitzar el Massapà

Ingredients: 250 g. de farina d’ametlla, 175 g. de sucre blanc, 75 ml. d’aigua mineral i 1 clara d’ou.

Procés  

1. El primer pas és posar en un cassó l’aigua a foc mitjà i després, s’ha d’anar afegint el sucre a poc a poc fins que es dissolgui i, es creï un almívar suau.

2. Una vegada tinguem l’almívar, s’ha d’afegir la farina d’ametlla i anar removent fins que s’enlairi de les parets. Quan puguem veure que es comença a desenganxar, es retira del foc i es deixa reposar la massa uns 10-15 minuts.

3. Passat aquest temps li afegim la clara d’ou i tornem a barrejar fins que estigui ben incorporada. Quan puguem veure una massa homogènia, hem de deixar refredar la massa a la nevera de 2 a 3 hores perquè agafi consistència i d’aquesta manera, es pugui manipular més fàcilment.

Per realitzar els panellets

Ingredients: 100 g. de pinyons,100 g. d’ametlla crua en quadradets i  1 ou batut.

Procés

1. En primer lloc, es té que preescalfar el forn a una temperatura de 200 °C i col·locar en una safata de forn paper sulfuritzat (per a enfornar).

2. Ara és el moment de donar-li forma als nostres panellets! A continuació, prenem una porció de massapà i li donem forma arrodonida amb les mans (aproximadament cada panellet ha de pesar entre 12-15 g.)

3. Una vegada tinguem les boletes preparades, les passem per l’ou batut i les arrebossem de pinyons. És important arrebossar els panellets amb pressió perquè s’adhereixin correctament tots els pinyons. Quan ho tinguem ho posarem en la safata.

4. Quan ja tinguem tots nostres panellets sobre la safata del forn ja només ens quedarà pintar-los amb l’ou batut. Els introduïm en el forn a 200 °C durant uns 6 minuts. Quan puguem observar que comencen a agafar un color daurat ja es poden treure del forn.

5. Ara ve la millor part! Una vegada trets del forn, deixem que es refredin i… Ja es poden menjar!

Recepta de: Postres Originales   Autora: Pilar, blogger de “Postres Originales”


LLOTJA

                      

TRIBUNA

                                            

LATERAL

                

CÓRNER