Espanya es converteix en la gran guanyadora de la Guia Michelin 2021

Guia Michelin 2021
El passat 14 de desembre es va celebrar la Gala de la guia vermella, amb l’esperat repartiment de les estrelles.  Per fi vam poder conèixer el llistat de restaurants que formen part de la nova Guia Michelin d’Espanya i Portugal 2021.

Una gala amb distància social

A causa de la pandèmia, aquesta vegada s’ha dut a terme d’una manera més mesurada, per la qual cosa l’esdeveniment s’ha celebrat, per primer cop a la història, telemàticament.  Així i tot, els organitzadors es van esforçar a no fer una simple retransmissió en directe, sinó en oferir un viatge apassionant amb continguts singulars  i atractius pels amants de la gastronomia.

Podem concloure que tot i la pandèmia, va ser una nit de sorpreses, on la gastronomia espanyola va poder brillar amb llum pròpia.

Els actors Cayetana Cuervo i Miguel Ángel Muñoz van ser els presentadors escollits, ja que després de la seva participació en el conegut programa de Masterchef, eren els candidats perfectes per conduir la gala. Tampoc hi van faltar alguns xefs com David Muñoz, Ramon Freixa, Diego Guerrero, Paco Roncero, Mario Sandoval i Óscar Velasco.

També cal destacar que l’homenatge territorial de la nit se’l va emportar Madrid, posicionant-se com un destí gastronòmic d’excepció en aquests últims anys.

Gala Guia Michelin 2021

Noves incorporacions a la guia

Donada la pandèmia, aquest any el guardó de les tres estrelles no ha estat adjudicat a cap restaurant. El motiu, segons els jutges, han estat els tancaments i la falta de continuïtat., que ha suposat un entorn difícil per mantenir l’excel·lència.

A la guia del 2021 trobem 11 representants, dels quals es troben els nostres estimats penyistes germans Roca amb el seu restaurant El Celler de Can Roca. En total són: AbAc, de Jordi Cruz, DiverXO, de Dabiz Muñoz, Aponiente, de Ángel León, Lasarte i Martín Berasategui, els dos del cuiner basc, Akelarre, de Pedro Subijana, El celler de Can Roca, dels germans Roca, Arzak, de Jose Mari Arzak, Azurmendi, d’Eneko Atxa, Quique Dacosta, del xef amb el mateix nom, i finalment, el Cenador de Amós, de Jesús Sánchez.

Per contra, hi ha hagut molt de moviment a la categoria de restaurants amb una estrella. De fet, aquest 2021, Espanya i Portugal tenen 203 representants.

D’aquests, 21 l’han guanyat per primera vegada, i 19 són espanyols. Són aquests: Ambivium (Peñafiel, Valladolid), Amelia (San Sebastián), Atempo (Sant Julià de Ramis, Girona), Baeza & Rufete (Alacant), Béns d’Avall (Sóller / Mallorca),  Callizo (Aínsa, Huesca), DINS Santi Taura (Palma / Mallorca), Eirado (Pontevedra),  En la Parra (Salamanca), Espacio N (Esquedas, Huesca), L’Aliança 1919 d’Anglès (Anglès, Girona), La Salita (València), de Begoña Rodrigo, Miguel González (Pereiro de Aguiar, Ourense), Mu•na (Ponferrada, León), Odiseo (Murcia), Quatre Molins (Cornudella de Montsant, Tarragona), Raíces-Carlos Maldonado (Talavera de la Reina, Toledo), Saddle (Madrid) i Silabario (Vigo).

Pel que fa al terreny de les dues estrelles, no podem estar més contents sabent que dos dels nous restaurants han anat a Catalunya, pels restaurants Bo.Tic (Corsá) i Cinc Sentits (Barcelona). També cal felicitar el restaurant Culler de Pau (O Grove, Pontevedra), que juntament amb els altres dos restaurants, formen el reduït grup que entra a formar part d’aquesta llista.

La sostenibilitat guanya protagonisme a la restauració

Seguint amb les novetats, la Guia Michelin ha volgut premiar restaurants i xefs que han demostrat estar compromesos amb la defensa del medi ambient, una característica i una manera d’actuar cada vegada més important i que aporta valor afegit a tots els negocis i empreses.

Per aquest motiu, en aquesta gala s’ha lliurat un nou premi, l’Estrella Verda Michelin. Aquest premi, no té res a veure amb els premis gastronòmics Michelin, sinó que representa un reconeixement independent. Un total de 21 restaurants s’han vist premiats en aquesta categoria.  D’aquests, en trobem alguns de catalans, com Casa Abets (Lladurs), Cocina Hermanos Torres (Barcelona), Els Casals (Sagàs), L’Antic Molí (Ulledcona), Les Cols (Olot), Lluerna (Santa Coloma de Gramenet) i Somiatruites (Igualada).  

Sostenibilitat Guia michelin
Aquests resultats són el reflex de l’esforç de tots i cadascun d’aquests restaurant. Moltíssimes felicitats a tots els guanyadors! Orgullosos de formar part d’una cultura gastronòmica tan premiada.