Tornen les fires gastronòmiques presencials

Fòrum Gastronòmic 2021

Després de més d’un any sense poder reunir-nos i gaudir de la cuina com ho fèiem fins ara, aquest passat octubre es van celebrar dos dels esdeveniments gastronòmics més importants del país. Per fi vam poder gaudir de la cuina en primera persona i acompanyats dels nostres xefs preferits.

En el blog d’avui us explicarem com van anar el Fòrum Gastronòmic Barcelona i el Salón Gourmets de Madrid i les novetats que van presentar aquest any.

Fòrum Gastronòmic Barcelona 2021

El Fòrum Gastronòmic Barcelona 2021 va tenir lloc els passats 18, 19 i 20 d’octubre. Aquest saló és un gran espai de divulgació de l’avantguarda culinària que convida al debat i la reflexió entre la gastronomia i els diversos àmbits relacionats amb aquesta, com la indústria alimentària, l’enologia, la innovació tecnològica i els nous models de gestió de negocis. Aquesta cita va reunir a la Fira de Barcelona més de 300 empreses i 100 ponents, entre ells 60 xefs que sumen 46 estrelles Michelin.

El saló està format per diferents escenaris on cuiners, caps de sala, sommeliers, pastissers i altres professionals del sector ofereixen classes magistrals, sessions temàtiques i tasts, dins d’un programa marcat per la sostenibilitat com a principal eix temàtic.

Els espais i activitats d’aquesta edició

El Fòrum Gastronòmic Barcelona d’aquest any hi hem pogut trobar diferents activitats per tots els gustos, gràcies als diferents espais que conformen aquesta cita gastronòmica ineludible pel sector gastronòmic i restaurador. Totes aquestes activitats, més de setanta, les hem pogut gaudir en espais com l’exposició comercial, el congrés gastronòmic i l’àrea d’innovació Fòrum Lab, realitzada aquesta última en col·laboració amb la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 de Barcelona.

Cal destacar la jornada inaugural que van realitzar els xefs del restaurant Disfrutar, que com bé sabeu, es troba en el cinquè lloc de la llista de  The World’s 50 Best Restaurants 2021. Durant la jornada van presentar diferents plats que han elaborat seguint el lema del fòrum gastronòmic d’aquest any: la sostenibilitat en la gastronomia.

Des d’aquí volem donar l’enhorabona a un dels protagonistes del Fòrum Gastronòmic, Joseba Cruz, guanyador dels premis Cuiner 2021 i Cuiner Sostenible 2021. El seu restaurant, Le Clandestin, es caracteritza per no tenir ni taules ni cuina fixa, i és la seva proposta d’alta cuina itinerant basada en els productes de la muntanya el que ha aconseguit convèncer als lectors de La Vanguardia i a un jurat d’experts per votar i proclamar guanyador al Joseba Cruz.

Joseba Cruz

Salón Gourmets de Madrid

A les mateixes dates va tenir lloc el Salón Gourmets a Madrid, la fira d’alimentació i begudes més gran d’Europa amb més de 37.000 productes d’alta gamma en 1.500 stands distribuïts en 3 pavellons. Es tracta d’un dels referents més prestigiosos del món i on va reunir les millors delicatessen a l’IFEMA de Madrid.

El Salón Gourmets recull els millors professionals nacionals i internacionals del sector gastronòmic: restauració, hostaleria, distribució, càtering i comerç especialitzat.

Novetats d’aquest any

El saló va posar el focus en tot allò ecològic i sostenible. Hi van assistir destacats cuiners del panorama nacional com Martín Berasategui, Susi Díaz, Íñigo Urrechu i Lucía Freitas. Es van celebrar més de 800 activitats i entre elles, cal destacar l’homenatge al xef Pedro Larumbe que va tancar amb un colofó d’or la seva gran carrera com a cuiner i propietari de restaurants.

Altres activitats destacades van ser els concursos, premis o degustacions.

Un dels espais que va prendre gran protagonisme durant el saló va ser el Túnel del Vi, el qual va reunir 21 varietats de raïm de més de 330 etiquetes, provinents de 253 bodegues de tota Espanya. Va destacar, també, el Campionat de Tiratge de Cervesa Masters Edition i el nou Desafiament XChef By Cervezas 1906, amb una proposta gastronòmica de temporada harmonitzada amb cerveses.

Desafío XChef By Cervezas 1906

Finalment, volem donar l’enhorabona als nostres col·laboradors Estrella Damm i Caixa Bank per la seva presència en el Fòrum Gastronòmic Barcelona, així com tots els penyistes participants, i ajudar que aquest fos un autèntic èxit.