Konnichiwa i benvinguts a la cuina Nikkei

Cuina Nikkei

La nostra història comença l’any 1899 quan 790 japonesos a bord del Sakura Maru van desembarcar a les costes peruanes. Eren camperols que buscaven una nova vida donat que el Japó va començar un fort procés d’industrialització. Carregats de bosses i de somnis van arribar al Perú on amb el temps, van construir un exemple de comunitat mestissa molt ben integrada. Els seus descendents, hereus de la tradició gastronòmica dels seus avantpassats, són els autors de la cuina Nikkei, una fusió de les cuines japoneses i peruanes.

Què és la cuina Nikkei i com neix?

La paraula “Nikkei” prové de “Nikkeijin”, que defineix a aquells japonesos emigrants i tots els seus descendents. Estan establerts en diferents parts del món, com Filipines o la Xina, però és al Perú on hi ha la comunitat més gran amb més de 50.000 persones. És en aquest país on es pot trobar el millor exemple de la perfecta combinació entre la gastronomia japonesa i la del país d’acollida.

Imagineu-vos arribar a un país totalment diferent del vostre, on el menjar i els seus costums us són totalment estranys i no podeu utilitzar els productes de la terra per crear els teus plats. Això els hi va passar als japonesos, però no es van quedar aturats menjant els plats típics peruans, sinó que van aportar un toc de creativitat i van començar a barrejar aliments propis de la cultura japonesa, com la soja i el gingebre, amb ingredients totalment instaurats en la cuina peruana com l’arròs, les papes, les espècies o la quinoa.

nikkei

Font: Bonviveur

El que podria haver sigut una simple influència i una fusió, va acabar convertint-se en un retrobament de les dues cultures, un mestissatge de dos mons totalment oposats com el peruà i el japonès.

Exemple d’aquesta fusió són els plats criolls amb un toc japonès, menys condimentats. El “cebiche” es reinventa en un plat on la clau és el peix fresc, i el “tiradito” fa la seva aparició espectacular.

Als anys 80 Rodolfo Hinostroza va popularitzar la gastronomia Nikkei al món al parlar d’aquesta cuina com un gran descobriment, i des d’aquell moment ja s’entén com sinònim de cuina peruana-japonesa.

cebiche

Font: Guia Repsol

On provar la cuina Nikkei a Barcelona?

Voleu tastar com és menjar un “cebiche amb llet de tigre o un “sunomono amb cranc reial i “tosazu”? A Barcelona tenim dos restaurants que us porten al Perú sense haver d’anar a l’aeroport del Prat a agafar l’avió.

Primer us recomanem el Pakta, que en quítxua significa “unió”,  d’Albert Adrià, al Poble Sec. No us perdeu el “siu mai” de llagostins amb “anticuchera” i salsa d’ají groc. Una carta atrevida plena de sabors agosarats peruans amb l’elegància i la frescor dels productes japonesos.

L’altre restaurant que us recomanem es troba en el centre de la ciutat i destaca per la seva decoració, el Totora, on el seu cap de cuina, Pablo Ortega,  fa uns “makis costeños” que us faran caure la bava com el Valverde quan marca el Messi.

Us animem a deixar de mirar una estona el Barça per la televisió i animar-vos a provar la cuina Nikkei de veritat, a Lima o a Barcelona.


LLOTJA

                      

TRIBUNA

                                            

LATERAL

                

CÓRNER