Futbol, amistats i calçots

Calçots

Que fareu el cap de setmana? Hi ha una ceba allargada que és menja amb un pitet de quadres vermells que demana la vostra atenció. Sí, és ell. Ha arribat el mes de gener i els calçots ja han sortit de la terra, donat que ens trobem en plena temporada.

Així doncs, és temps de calçotades, on el seu magnífic ritual festiu ens fa reunir els amics i la família per gaudir plegats d’aquest producte català tan característic. Quina millor idea per finals d’hivern i principis de primavera que ajuntar a la iaia, el cunyat i la sogra en una taula llarga per compartir un porró de vi i barallar-se per qui fa la salsa romesco? Potser hi ha altres plats per abans d’un derbi, però cap com menjar uns dels plats més típics i gustosos de Catalunya.

La seva història comença quan un bon home anomenat Benaiges va descobrir “la ceba de l’alegria” per casualitat. Estava a la seva masia de Valls i de cop i volta, va agafar unes cebes velles, va començar a destriar les cames, els hi va tallar les arrels i les va posar sobre una flama. Li va agradar tant aquell sabor que va anar provant fins a arribar al procediment que coneixem tots ara. Avui en dia, si unim els calçots i un bon partit del Barça, podem tenir una gran vetllada.

calçots 2

Els calçots com a delicatessen

Als anys 30 abans del boom del calçot, aquesta hortalissa era un plat de festa grossa. Fer una calçotada era un habitual de les famílies de Valls els dies de celebració. Això va canviar quan va arribar la Penya Artística de l’Olla, que va començar a fer calçotades i a convidar a “la creme de la creme” de Barcelona, a persones del món artístic i cultural. A poc a poc aquesta celebració de bon menjar i disbauxa es van fer tan famosa arreu del país que es va popularitzar.

Prova que el calçot i Valls han anat sempre de la mà, l’any 1995 la Generalitat de Catalunya va denominar al Calçot de Valls producte IGP (Indicació geogràfica Protegida) perquè les seves mides i manera de cultivar es distingissin d’altres i es protegís la seva excel·lent qualitat.

calçots 3

Propietats nutricionals

El nostre llargarut amic té propietats diürètiques, força fibra i és un dels aliments que actua com antibiòtic natural. És a dir, que menjar calçots és encertar segur en salut. Però compte, tots sabem que en una calçotada no ens dediquem només a menjar aquesta ceba i mullar-la en romesco donat que sempre cauen patatones al caliu o costelles a la brasa. Això ja no és tan saludable però un dia és un dia, així que a gaudir i parar de pensar en dietes.

El pròxim 28 de gener a Valls teniu l’oportunitat de provar els millors calçots fets pels especialistes d’aquesta hortalissa. Serà la Gran Calçotada de Valls, una celebració popular amb anys d’història que no us podeu perdre. Una bona oportunitat per olorar les brases, mirar els calçots sobre les teules llestos per menjar i veure uns quants valents que es disposen a batre rècords en el concurs de menjar calçots. I per si us quedeu amb ganes de més, recordeu que a les 20.45 el Barça s’enfrontarà amb l’Alavés!