Els nostres cuiners: Carme Ruscalleda, l’artista de les Estrelles Michelin

Ruscalleda

Qui li havia de dir a aquella nena menuda, inquieta i amb ànima bohèmia, que acabaria sent una de les xefs més importants del món. Amb set estrelles Michelin, el somriure més conegut de tot Sant Pol de Mar continua innovant per oferir als seus clients el millor, temporada rere temporada. Amb la cuina de proximitat com a bandera, els plats que ofereix Carme Ruscalleda són tot menys típics, són el resultat d’una passió per la feina ben feta. A la nostra secció de “Els Nostres Cuiners” parlem sobre aquesta magnífica cuinera.

Inicis d’un somni

Des de ben petita la cuina la va anar seduint, tot i que no hi havia gaires possibilitats econòmiques per cuinar, la seva imaginació ja l’ajudava a crear. Agafant una miqueta d’aquí i d’allà feia plats imaginaris i quan la deixaven, era feliç cuinant per la família. Quan li preguntaven què volia ser de gran, ella deia artista, viure entre pintures. Però aquesta vida tan “bohèmia” no era ben vista per la família, així doncs, el negoci familiar, una xarcuteria, va començar a entrar a la vida de la Carme.

Tot i que no va poder seguir una carrera artística mai va abandonar la creativitat. La botiga dels pares, entre pernils i cansalades, va ser el laboratori on la nostra xef va començar a investigar, crear i modernitzar plats de tota la vida i així cada setmana oferien als clients novetats culinàries. Quan ja la dedicació a la gastronomia era inevitable, la Carme i el seu marit Toni Balam, van començar a buscar un lloc on servir els plats de la botiga. Naixia el Sant Pau.

santpau

Una antiga casa de 1881 es venia davant de la botiga. Era vella i necessitava reformes però tenia llum i vistes al mar. El matrimoni es va enamorar d’aquell hostal en venda i tot i que els veïns els avisaven del desastre que seria posar el restaurant allà, no van fer cas i van començar a lluitar. Tant era l’èxit de la cuina de Ruscalleda en el poble que el dia de la inauguració el Sant Pau ja era ple.

El Sant Pau i la cuina del Maresme

La cuina de Carme Ruscalleda no s’entendria sense els productes locals del Maresme, les maduixes del pagès o el bacallà del pescador del poble. Tots els ingredients que ocupen els plats del Sant Pau vénen directament de la terra al plat, l’equip del restaurant els escullen personalment perquè l’experiència gastronòmica sigui perfecta. El menjar que se serveix es basa en l’oli d’oliva, els vegetals i el peix fresc, tot combinat amb una dosi d’imaginació i una cuina plena de noves tecnologies.

Per Carme Ruscalleda, ser xef és més que una feina, és la seva vida. Dedica hores i hores a la recerca de nous plats donat l’estima que professa als seus comensals. N’hi ha per tots els gustos: gastrònoms, parelles joves que han estalviat per un moment especial o famílies que celebren aniversaris.  En resum, persones plenes d’il·lusió per tastar la seva cuina.

Té adeptes arreu del món, però al Japó admiren tant la seva cuina que van crear un Sant Pau igualet igualet que el de Sant Pol de Mar, a Tòquio.

Sabem de la mandra que pot fer agafar un avió per anar a tastar un restaurant a Tòquio, però el Sant Pau made in Catalunya o el Moments de l’Hotel Mandarin, són 100% Ruscalleda. Restaurants que li han portat les set estrelles Michelin i on s’ha d’anar un cop a la vida.

coca