Mirazur, Noma i Asador Etxebarri al podi de The World’s 50 Best Restaurants 2019

The list 50 Best 2019

Un any més, la llista The World’s 50 Best Restaurants 2019, que atorga la revista britànica Restaurant, s’ha donat a conèixer i amb ella, el firmament gastronòmic s’ha tornat a reunir per celebrar l’excel·lència i el gran esforç que suposa convertir-se en el millor restaurant del món.

La celebració ha tingut lloc a Singapur, que per primer cop ha acollit l’entrega d’aquests guardons. De fet, cap ciutat del sud-est asiàtic havia tingut aquest honor i ja tocava que aquesta ciutat-estat, destí obligat pels amants de la gastronomia, en fos una de les escollides.

Les novetats d’aquesta nova edició 2019

Amb el flamant hotel Marina Bay Sands com a taló de fons, la primera gran sorpresa de la nit va ser quan es va desvetllar el podi dels 3 millors restaurants del món. Mirazur, el restaurant capitanejat pel xef argentí Mauro Colagreco i situat a la població francesa de Menton, va quedar en primer lloc, arrabassant la posició a la Osteria Francescana, restaurant del xef italià Massimo Bottura.

De fet, una de les novetats d’aquesta edició és la introducció d’una nova categoria especial anomenada Best of the Best on es troben aquells restaurants que han sigut prèviament número u, com el Celler de Can Roca dels nostres estimats penyistes. En declaracions de Joan Roca, ha explicat que aquest any els va faltar l’adrenalina d’altres gales però que estan molt orgullosos de poder formar part d’aquest petit club selecte, en el que també es troba per exemple, l’Eleven Madison Park.

Una altra novetat és que la llista oficial, que engloba un total de 100 restaurants, ha decidit fer-se més llarga per arribar a 120 guardonats. Els llocs entre el 51 al 120 ja van ser revelats amb anterioritat abans de la gala: Arzak en el 53, Diverxo en el 75, Quique Dacosta en el 81 o Martin Berasategui en el 87, entre altres.

Durant la gala, també van recordar alguns personatges il·lustres que ens han deixat fa poc, com el xef francès Joël Robuchon, la periodista gastronòmica argentina Raquel Rosemberg o el xef americà Anthony Bourdain.

Mirazur

Noma i Asador Etxebarri, els altres guanyadors de la gala

Noma, del xef René Redzepi i situat a la ciutat de Copenhague, va obtenir el segon lloc. De fet, cal felicitar a l’equip danès donat que tornava a fer-se un forat a la llista després una renovació de tot el restaurant, que els ha obligat a estar un temps tancats.

El tercer lloc va ser pel xef Bittor Arguinzoniz i el seu Asador Etxebarri, situat a la vall d’Atxondo, entre el poblet d’Axpe i les faldes del Anboto. La seva cuina, marcada per tradicions ancestrals, dóna tribut al foc i a les brases a partir de diferents tipus de llenya. Així, entre la tradició i la innovació, ofereix un menú que confecciona cada dia, ja que utilitza els productes més frescos que pot aconseguir. Un producte que tracta amb delicadesa, respecte i amb una humilitat absoluta.

Recordem amb gran nostàlgia aquell dinar que vam fer al restaurant del Bittor, amb motiu de la sortida de cap de setmana on la nostra Penya es va desplaçar al País Basc per animar el Barça contra la Reial Societat. Una experiència èpica on vam gaudir d’un menú equilibrat on el xef va bordar tots els productes, com els bolets, el xoriço, les anxoves, el besuc, la carn de vedella, etc.

The World's 50 Best Restaurants

Representació espanyola a la llista The World’s 50 Best Restaurant

Cal valorar la feina que està fent Euskadi amb aquesta llista, una superpotència a nivell gastronòmic que té entre les seves files Asador Etxebarri (3 lloc), Mugaritz (7 lloc), Azurmendi (14 lloc), Elkano (30 lloc) o Nerua (32 lloc), entre altres.

Si ens fixem en casa nostra, Barcelona també pot estar orgullosa de la seva representació. El restaurant Disfrutar, els xefs Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, que l’any passat estaven al lloc 18, passen a ocupar la 9 posición. També cal felicitar el Tickets, que puja 12 posicions, del 32 al 20. Sorprèn el lent ascens de l’altre restaurant d’Albert Adrià, Enigma, que aquest any baixa a la 82 posició.

Disfrutar

La llista del club dels 10

Aquesta és la llista dels que formen part del selecte club dels 10 millors restaurants del món:

  • 1a posició – Mirazur (Menton, Francia): Cuina mediterrània de la mà de Mauro Colagreco.
  • 2a posició – Noma (Copenhagen, Dinamarca): Cuina nòrdica d’avantguarda de la mà de René Redzepi.
  • 3a posició – Asador Etxebarri (Axpe, Espanya): Cuina basca basada en el foc i les bases de la mà de Victor Arguinzoniz.
  • 4a posició – Gaggan (Bangkok, Tailandia): Cuina índia contemporània de Gaggan Anand.
  • 5a posició – Geranium (Copenhagen, Dinamarca): Cuina moderna escandinava de la mà de Rasmus Kofoed.
  • 6a posició – Central (Lima, Perú): Cuina contemporània peruana de la mà de Virgilio Martínez i Pía León
  • 7a posició – Mugaritz ( San Sebastian, Espanya): Cuina d’avantguarda espanyola de la mà d’Andoni Luis Aduriz
  • 8a posició – Arpège (París, França): Cuina contemporània basada en el món vegetal de la mà d’Alain Passard
  • 9a posició – Disfrutar (Barcelona, Espanya): Cuina mediterrània d’avantguarda d’Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas.
  • 10a posició – Maido (Lima, Perú): Cuina nikkei de la mà de Mitsuharu Tsumura.