Temporada alta de calçots

Encara és l’època que vas conduint per les carreteres de Catalunya i s’observen grans columnes de fum provinents de masies i terres on grups de gent celebra la tradicional trobada de calçotada.

Aprofitem doncs per reflexionar sobre els punts més rellevants d’aquesta festa i parlar sobre el seu protagonista, el calçot, així com la tradició que el comprèn i alguns dels millors llocs on anar a degustar-los.

La calçotada, tota una tradició

Diu la llegenda que el calçot es va descobrir a finals del segle XIX per un solitari pagès de Valls, conegut com el “Xat de Benaiges”, que va coure a les brases els brots tous nascuts d’una ceba vella, cultivats especialment per ser cuinats.

Sigui com sigui, actualment és una de les tradicions que més identifica Catalunya. La gent de Valls, així com d’altres contrades del territori, s’han encarregat de cultivar una bona fama per aquest producte fantàstic que mereix tots els elogis.

El calçot. Què en sabem d’aquesta varietat de ceba?

La pròpia paraula ho indica. “Calçot” defineix la forma de plantar aquest tipus de ceba. Perquè quedi allargada, es calça amb més terra sobre el tall, de manera que l’hortalissa s’hagi d’estirar per buscar la llum. El procés es repeteix diverses vegades per aconseguir la longitud regulada.

És un producte que ens aporta molts minerals i vitamines, són diürètics, digestius i fins i tot, afrodisíacs. Està comprovat que els calçots contenen agents anticancerosos. S’ha estudiat que són bons per a prevenir constipats i per la correcta coagulació de la sang.

Una calçotada amb els nostres amics de La Roca Village

Recordem amb entusiasme la gran Festa amb més de 70 penyistes que van assistir a casa dels nostres amics penyistes de La Roca Village. Excel·lència, shopping, bon rotllo i gastronomia.

Una trobada on vam degustar un tast al magnífic Restaurant Corzo Iluzione i vam viure 2 hores de shopping per posar-nos al dia, amb tot allò que ens feia falta.

El nostre estimat penyista Michael Goldenberg, membre de la nostra Penya des del primer dia, i màxim responsable de La Roca Village i Value Retail, juntament amb l’estimada Elena Foguet, directora de La Roca Village i Las Rozas Village, ens va donar la benvinguda, juntament amb el nostre estimat President Pere Duran.

No tenim paraules per descriure la espectacular posada en escena amb una dotzena de bicicletes pintades de diferents colors, amb calçots i el logo de la nostra estimada Penya. També recordem la impressionant exhibició dels nostres penyistes menjant calçots, començant per la nostra convidada plena de seny i coratge, l’estimada i admirada Sor Lucía Caram, en el fantàstic Restaurant Pasarela, de La Roca Village.

Aquí teniu tota la informació de l’activitat: fes clic aquí.

Aprèn a cuinar la millor salsa dels calçots

La famosa salsa que acompanya els calçots, que no pot faltar mai a cap taula, rep el nom de “salvitxada”, salsa romesco o salsa vermella. Us deixem la recepta per 8 persones. Temps de preparació: 20 minuts

INGREDIENTS:
• De 8 a 12 tomàquets vermells madurs escalivats
• 2 caps d’alls escalivats
• 200 g d’ametlles torrades i pelades
• 60 g d’avellanes torrades i pelades
• La polpa de dos pebrots secs tipus nyora
• 150 cl d’oli d’oliva verge
• Una culleradeta de vinagre
• Sal

ELABORACIÓ:
Pas 1: Col·loquem els alls en un morter (si elaborem la salsa a mà) o a la batedora, i els triturem.
Pas 2: Afegim les ametlles i les avellanes, i les triturem. A continuació afegim la polpa del tomàquet.
Pas 3: A poc a poc, afegim l’oli sense deixar de picar o batre fins a obtenir la salsa lligada.
Pas 4: Ajustem al gust amb un punt de vinagre, sal i polpa de nyora. La textura final de la salsa (més espessa o lleugera) queda sota el criteri del cuiner.

Algunes recomanacions on anar a menjar calçots

Can Travi Nou: Amagada en el barri d’Horta es troba una preciosa masia catalana que data del segle XVII. En el seu interior s’ubica el restaurant Can Travi Nou, que compta amb un jardí preciós. Podreu gaudir de l’experiència d’una calçotada en un ambient idíl·lic.

Can Borrell: Situat a Sant Cugat del Vallès, podreu gaudir d’una bona calçotada a una autèntica masia. S’ha de tastar, també, la seva selecció de carns a la brasa o els plats com els canelons o els macarrons fets al forn.

Masia del Pla: Aquesta masia es troba en ple territori de calçotades populars, a Valls. Serveixen plats abundants i de qualitat, per la qual cosa recomanem venir amb gana i sense esmorzar.

Nou Can Martí: Es troba als afores de Barcelona, al parc de Collserola i compta amb un menjador molt correcte i amb vistes espectaculars de tota la ciutat.

Cal Ganxo: Ubicat a Masmolets, un terme municipal de Valls, aquest restaurant es dedica exclusivament als calçots. En un ambient acollidor on els calçots són cuinats sobre la flama dels sarments.


LLOTJA

                      

TRIBUNA

                                            

LATERAL

                

CÓRNER