Dos pesos pesants de la cuina catalana tanquen les seves portes: El Sant Pau i el Freixa Tradició

Normalment quan algú diu “hem de parlar”, tots ens posem nerviosos pensant en el pitjor. Doncs això és el que els va dir la Carme Ruscalleda als seus fills Mercè i Raül Balam. Per sort, no era ni una malaltia ni res pitjor. Senzillament, era l’anunciament d’un canvi d’etapa.

Fa uns mesos es va difondre un titular que va deixar a tothom sorprès: El Sant Pau, restaurant tri estrellat per la Guia Michelin des de 2006, tancava definitivament les seves portes després de deixar la cuina catalana a l’Olimp de l’alta gastronomia. No era l’únic, ja que Freixa Tradició, el restaurant de Josep Maria Freixa (als fogons) i Dori Riera (a la sala) amb 40 anys d’història, també tanca portes i deixa a tothom amb la boca oberta.

Freixa Tradició

El 27 d’octubre és el dia escollit quan la Carme i el seu equip serveixin el seu últim sopar coincidit amb el 30è aniversari del restaurant. Quasi tota una vida que li ha servit per convertir-se en la dona que ostenta més estrelles Michelin del món (3 en el Sant Pau de sant Pol, 2 en el Sant Pau de Tòquio i 2 en el Moments de Barcelona).

Pel que fa al restaurant Freixa Tradició, el dia escollit és el diumenge 28 al migdia, quan el matrimoni ofereixi el seu últim servei.

Tan un cuiner com l’altre han assegurat als medis de comunicació que aquesta ha estat una decisió molt meditada en la que els dos se senten molt feliços de prendre-la. En paraules del nostre amic Freixa al diari Ara: “sempre havia volgut jubilar-me als 40 anys, i ho faré als 75”. Tota una declaració d’intencions d’un xef que ha estat un referent per la cuina catalana.

Sant Pau

Per Carme Ruscalleda, en aquesta nova etapa que comença, té previst centrar-se en nous projectes, com la col·laboració amb Joël Robuchon i el seu restaurant Odyssey de l’hotel Metropole de Mònaco. També ha deixat clar que continuarà al capdavant del Sant Pau de Tòquio, que la xef va obrir el 2004, i continuarà al costat del seu fill Raül, que és cap de cuina del Moments, restaurant situat a l’Hotel Mandarin Oriental.

Un altre projecte que té entre mans és la recent publicació del seu nou llibreFelicitat” que ha publicat amb l’editorial Planeta Gastro, que esdevé un homenatge al Sant Pau pel seu 30è aniversari. Un llibre ple d’històries i plats extraordinaris amb una clara identitat mediterrània que es fon amb els sabors japonesos.

Carme Ruscalleda

Però i el restaurant de Sant Pol, que serà de la seva sort? La cuinera ha decidit reinventar-lo i donar més recorregut al seu departament Cuina Estudi que s’encarrega la seva filla Mercè. Tot i així, li espera un bon comiat amb un menú especial on fa un tribut a la seva història i evolució, que ve acompanyat d’un llibret commemoratiu on repassa els moments més significatius de Carme Ruscalleda.

Sigui com sigui, sempre recordarem el II Sopar de Champions que vam fer en dues convocatòries donat que la primera es va omplir en 24 hores i vam haver de fer una segona, que també es va omplir. Un menú molt especial on el Josep Maria ens va preparar com a plat principal la Sella de Vedella Prince Orloff. Un plat que el xef cuinava en l’equip del Restaurant Jockey de Madrid els anys 60, i que era molt habitual aleshores cuinar aquest plat on la sella de vedella blanca és rostida i posteriorment servida amb foie i tòfona negra.

Josep Maria Freixa

Si voleu saber més coses sobre la trajectòria de la Carme Ruscalleda i la història del Sant Pau, podeu llegir el nostre article en la secció “Els Nostres Cuiners” del bloc.