Ritual del partit del FC Barcelona – València FC: Una bona paella valenciana!

la-paella-valenciana

Com cada dia de partit, cadascú té els seus rituals. Hi ha gent que prefereix reunir la colla d’amics i anar al bar a fer la cervesa mentre miren el partit. Altres més puristes prefereixen anar al camp amb la bossa de pipes per experimentar l’essència del futbol en primera persona. Altres més pràctics, se’l miren des de la comoditat del sofà de casa, amb tot l’avituallament de la cuina. Estem doncs d’acord que cadascú té els seus rituals per veure els partits del Barça.

Diumenge és dia de Lliga i toca jugar contra el València FC. Un equip perillós que cal guanyar per poder ampliar la distància de punts. Ara mateix en la jornada 13 el tenim a 4 punts de marge i va segon a la lliga. Per tant, és clau fer un bon partit i anar a per totes.

La motivació és màxima i ens inspira a preparar un bon ritual per veure el partit. Al cap ens vénen moltes idees però una es manté com un clau roent. Pensem en València i la seva fantàstica gastronomia, plena de sabors i un profund respecte pel producte de proximitat. Així doncs, abans del partit, de la nostra cuina emana una olor molt característica… l’olor d’una paella valenciana.

Hi ha un inacabable debat sobre la recepta i els seus elements que la componen. És tan intens que fins i tot s’ha creat un grup de defensors de l’autèntica paella valenciana, Wikipaella, que protegeix la identitat de la seva marca davant de tot el món, que moltes vegades es mal interpreta. A la seva web podeu trobar receptes de diferents cuiners valencians que pertanyen a diferents comarques.

El Consell Regulador de la D.O. Arròs de València, amb l’afany de protegir aquest plat mundialment famós, especifica que la paella valenciana ha de contenir 10 ingredients bàsics per considerar-la com a tal: pollastre, conill, mongeta verda coneguda com a Bajoca de Ferradura, garrofó, tomàquet ratllat, arròs bomba amb D.O València, AOVE, aigua, safrà i sal. A més, hi ha regions que s’admeten altres ingredients. En el cas de Ribera Baixa hi afegeixen all picat, ànec i pebre roig dolç i a la regió de La Safor, afegeixen carxofa.

paella valenciana

Per preparar-la, hi ha dos elements bàsics que cal tenir en compte abans de començar a cuinar. Primer tenir una paella gran perquè els ingredients es coguin de manera uniforme i utilitzar un cremador de paella, per disposar d’una àmplia superfície com a font de calor.  El segon element que cal és mantenir una proporció correcta entre l’aigua i l’arròs perquè el punt de cocció sigui el correcte. Recordeu que cal afegir 3 cops el volum d’aigua que d’arròs, tot i que depèn de la varietat d’arròs utilitzada.

En l’elaboració de la paella valenciana, el primer pas és preparar el sofregit. Tallem tots els ingredients (la proteïna i les verdures) en quarts. Sofregim amb AOVE i posteriorment hi tirem la sal i pebre roig dolç. Finalment, al sofregit hi tirem el tomàquet.

El segon pas és preparar la base pel caldo. Afegim aigua al sofregit quan el tinguem a punt, pensant sempre en la proporció que hem comentat anteriorment. Cal mantenir la cocció a foc mig alt i tirar el safrà al final.

Per últim, cal tirar l’arròs. La tradició mana tirar-lo en diagonal d’extrem a extrem de la paella i repartir-lo de manera homogènia després. Recordeu que l’ideal és aconseguir una textura de “socarrat”.

taller de cuina mextizo

Des de la Penya Gastronòmica Barça recordem amb carinyo el V Taller de Cuina que vam fer amb l’expert i admirat cuiner, i també penyista nostre, el xef Adrià Marín del magnífic restaurant Mextizo.

Ara sí que ho tenim tot llest per veure el partit. Visca el Barça i visca la paella valenciana!


LLOTJA

                      

TRIBUNA

                                            

LATERAL

                

CÓRNER