El pintxo, una mossegada irresistible

pintxo

El diumenge no solament ens juguem els punts contra el dotzè equip de la lliga Santander sinó que ens enfrontem als reis del pintxo, “los leones” de Bilbao, la ciutat amb els millors pintxos de tot Euskadi.

Pintxos de truita, de fregits, de bacallà, hi ha per avorrir! Però, què és exactament? Podem pensar que és com una tapa, un snack que et regalen quan demanes una canya Però no! El pintxo és el cosí “pijo” de la tapa. És sinònim de gastronomia, qualitat i d’una forma de viure.

El nom prové del verb en castellà “pinchar”, ja que històricament eren servits amb pa i punxats amb un escuradents. En l’actualitat solament es punxen en alguns bars, especialment aquells molt concorreguts en els quals no sempre es pot controlar què menja cada comensal.

El seu origen comença prop de la platja de La Concha, a Sant Sebastià, on el local La Espiga tenia com a especialitat, uns elaborats aperitius punxats amb un escuradents que feien embogir als seus clients. Els aristòcrates que passaven pel restaurant van quedar tan impressionats que, el boca a boca i els preus, van fer que La Espiga fos el precursor d’una gastronomia típica. Havia nascut el pintxo.

pintxo

El ritual

Per ser un basc autèntic has de tenir una bona “cuadrilla”, cuinar bacallà al pil-pil i per descomptat anar de txikiteo, és a dir, practicar “l’esport” popular. No hi ha res millor després d’un dia dur de feina que et reuneixis amb la teva gent i lentament, amb un got de txakoli a la mà, vagis recorrent diversos bars. A això, s’anomena txikiteo, assaborir els millors pintxos de cada barra. Normalment els que no som bascos ens decidim per un bar i aquí ens quedem però, per què no fer cas als que saben i anar provant el millor de cada casa?

Pintxos clàssics

En aquest article us recomanarem algunes de les especialitats, que no us podeu perdre si algun dia aneu al País Basc a veure als equips d’allà i animar al nostre Barça. Comencem amb el nom d’una de les dones més sexys de la història, Gilda. El pintxo per excel·lència d’Euskadi porta el nom del personatge de Rita Hayworth. És una broqueta d’oliva, cogombret, bitxo i anxova. Se li diu així per ser verd, salat i picant; molt vistós pels sentits.

El bonítol amb pebrot és un pintxo que somriu des de la barra: porta pa, bónitol en conserva, pebrot del piquillo i sofregit d’all.

Finalment, no ens podem oblidar del llagostí amb ou, boníssim a l’estiu. Dos llagostins, una oliva entremig, maionesa i ou dur. Fàcil no?

Innovacions

Últimament, grans xefs han jugat amb la innovació per cuinar pintxos de caure la bava. “Taco Thai” de Pablo Cimadevilla és un exemple. Vedella amb curri verd tailandès amb sotabarba de porc ibèric sobre una base cruixent elaborada amb pa de gambes. Un altre és el Risotto de fongs, champis i foie, convertit en tendència entre els restaurants més moderns. És cremòs, original i porta trossets deliciosos. Com resistir-se?

Quan tornem a San Mamés o visitem Anoeta no podem tornar-nos a Catalunya sense anar de txikiteo, degustar els millors pintxos d’Euskadi i ajuntar-nos amb una “cuadrilla”per parlar de futbol mentre ens decidim per quin ha estat el millor restaurant.

pintxo