Nou llibre Cocktails & Food del penyista Javier de las Muelas

Quan pensem en una cocteleria ens ve al cap una sèrie d’adjectius com glamur, elegància, distinció i perquè no, un toc de rebel·lia i picaresca. Una espècie de tros de cel a la terra on és possible evadir-se del món i gaudir d’una bona conversació amb un “Dry Martini” entre les mans. Quasi com si fóssim un James Bond amb un Martini mig sec amb vodka agitat, no remogut, que estigués parlant amb una guapíssima Rita Hayworth amb el seu inseparable “Margarita”.

Per sort, a casa nostra no ens hem trobat mai amb una llei seca, com la que es va implantar als Estats Units durant els Happy twenty. Una prohibició que va provocar l’auge del crim organitzat i on personatges com Al Capone van aprofitar per enriquir-se amb el contraban d’alcohol. Una època on els bars clandestins estaven molt de moda i eren regentats per empresaris llestos amb molt d’enginy.

A casa nostra també comptem amb un exitós empresari que s’ha transformat en un gurú del món del còctel gràcies al seu enginy per combinar tradició i innovació. Parlem, com no pot ser de ningú altre, de Javier de las Muelas. Un emprenedor que ha sabut crear experiències úniques pels seus “parroquians” utilitzant productes genuïns dintre del món de la cuina i de la cocteleria. Perquè podem afirmar amb rotunditat que la cocteleria és molt més que fer mescles, donat que disposa d’un lloc de privilegi dintre del món gastronòmic.

Després d’obrir locals per tot Barcelona, com la seva primera cocteleria Cocktail Bar Gimlet l’any 1979, ara disposa de locals ben consolidats al panorama de l’oci nocturn com el Dry Martini, que ha sabut mantenir-se durant 7 anys consecutius en la prestigiosa llista de “World’s 50 Best Bars”. Un honor que només han aconseguit uns pocs escollits.

Nosaltres recordem amb molt d’afecte la nostra sortida que vam realitzar a l’Speakeasy, un restaurant que homenatja els bars clandestins de la llei seca. Amb la “Nit de la Cocteleria” vam tenir l’oportunitat d’aprendre a fer dos còctels, un “Daiquiri” i un “Gimlet”, i gaudir d’un sopar amb maridatges que va emmarcar una nit molt especial.

Javier de las Muelas, penyista i col·laborador Córner de la Penya Gastronòmica Barça, acaba de treure un nou llibre imprescindible per tots aquells amants del món de la cocteleria. Després del “ Cockails & Drinks Book” on ens inculcava el secret de beure poc i bé, ara ens fa fer un pas més enllà amb el llibre “Javier de las Muelas Cocktails & Food” que conté un fantàstic receptari dels seus millors còctels maridats amb receptes de personatges cabdals de la gastronomia espanyola com alguns penyistes i amics que tenim a les nostres files: Jordi i Joan Roca, Nandu Jubany, Marc Gascons, Paco Pérez, Carles Gaig, Ramon Freixa, Paco Roncero o Sergi Arola.

Un bon llibre de capçalera que tot aspirant a bartender ha de tenir al seu moble – bar. Com a bon amfitrió, ens explica anècdotes molt interessants, com per exemple quan va aparèixer per primera vegada la paraula “Cocktail”. També ens dóna consells molt útils, sobre com funcionen els utensilis per realitzar les mescles o quines normes de protocol cal segur per ser uns bons amfitrions de la nostra pròpia vetllada amb còctels.