En temps de Coronavirus, Mones de Pasqua. Fem-les junts/es!

Sense cap dubte aquesta serà una Pasqua molt diferent del que estem acostumats i acostumades. No tindrem aquests menjars animats, i de vegades una mica bojos, amb els nostres avis/es, pares i mares, germans/es, cunyats/des, sogres, fills/es… Però no per això ha de ser una Pasqua avorrides, ja que podem fer que aquestes festes continuen sent especials i siguin una excusa més per activar la càmera de l’Skype i continuar en contacte amb els nostres familiars.

És veritat que els padrins no podran sorprendre els seus fillols/es amb aquestes mones plenes d’il·lusió i afecte però no està tot perdut, i és important creure que això passarà i tornarem a tenir aquestes discussions després de dinar amb aquest cunyat que de vegades t’agradaria tirar-li un pa al cap, o amb aquesta sogra que et treu els colors. Però el més important és que tornarem a fer-li aquest petó tan tendre al front als nostres familiars, i dir-los la felicitat que ens dóna poder brindar un any més amb ells i veure als nostres petits córrer amb els seus cosins/es, i escoltar-los riure.

Aquest moment arribarà, però per passar aquests dies i que els més petits tinguin la seva mona de Pasqua, que amb tantes ganes esperen, us explicarem com podem fer-les a casa.

D’on ve aquesta tradició de la mona?

El nom de la “mona”, tal com diverses fonts assenyalen, prové del terme àrab munna, que significa “provisió de la boca”, regal que feien els moriscos als seus senyors. Sinònim de fertilitat, esperança i renaixement. En l’actualitat, la tradició es basa en el fet que són els padrins o avis els regalen la Mona al seu fillol/a, el Diumenge de Pasqua, després de la missa (encara que també és tradició fer-ho el Dilluns Sant, sent “el dia de la Mona de Pasqua” aquí a Catalunya).

Tradicionalment, es posa en ella el mateix nombre d’ous que anys tingui el nen/a. Realitzant-se d’aquesta manera fins a la seva primera comunió o complerts els dotze anys. Tot i això, molts padrins i avis conserven la tradició i passada l’edat, li continuen regalant al seu fillol/a com a senyal d’afecte i tendresa.

Cal afegir que aquesta tradició és típica a les regions aragoneses, valencianes, catalanes, castellanes (manxega) i de certes zones de la regió de Múrcia. Malgrat que a la resta de les zones no es regalin mones com a tal, sí que hi ha la tradició de regalar ous de Pasqua.

Curiositat! En la mitologia egípcia, l’ou simbolitza a l’Au Fènix que es va cremar en el seu niu i més tard va tornar a renéixer. Per tant podem dir que ara, més que mai, té sentit celebrar aquesta festa.

Tipus de mona que podem trobar i com preparar-les

Tortell tradicional: fes clic aquí

Us deixem quatre receptes fàcils del tortell tradicional. Serà un dolç increïble que pots preparar amb els petits i després gaudir-lo en família.

Pastís de xocolata amb ou de pasqua: fes clic aquí

Pels més llaminers, us deixem aquesta recepta de xocolata i fàcil de fer. Recorda que a la part superior pots posar les joguines preferides dels nens i personalitzar-la tant com vulguis.

Mona de pascua de xocolata

Mona de Pasqua sense gluten ni lactosa ni clara d’ou: haz clic aquí

Perquè tots/es puguem gaudir d’una mona de Pasqua.

Mona de pascua sense gluten

Més receptes que et poden interessar: fes clic aquí

Així que el més important és gaudir cuinant junts/es i a més et proposem que facis un mini vídeo per poder compartir-lo amb els que estan lluny.

Recorda!

– Rentar-te les mans molt bé abans de cuinar i fer-lo sempre!

– Fer una bona llista de la compra amb tot el que necessitis per sortir el menys possible.

– Gaudir i tenir molta positivitat!

I per acabar, si voleu recordar bons moments de germanor i mones, us deixem aquí l’enllaç de l’activitat que vam celebrar en una de les nostres sortides a comarques (fes clic aquí) en aquest cas a Osona – Cantonigros, on vam gaudir de la fabulosa Mona que ens va obsequiar el nostre estimat penyista i mestre pastisser Jordi Pallarès, feta al obrador de la seva Pastisseria Solé Pallarès, situada al poble d’Oliana.

Cantonigros

LLOTJA

                      

TRIBUNA

                                            

LATERAL

                

CÓRNER