La cervesa artesana, una tendència que va arribar per quedar-se

cervesa artesana

La cervesa, que et treu la set en els dies d’estiu, està canviant cada vegada més i ja no és una simple ampolla produïda en sèrie sense cura ni atenció. Ara s’ha convertit en petits tresors que es mimen a les micro cerveseries. Parlem de la cervesa artesana, que passa per un llarg procés d’elaboració per tal d’aconseguir un color i un sabor inconfusible que et proposa fer un viatge als orígens.

Imagineu-vos un local petit amb no més de 5 treballadors on hi ha poca maquinària i la creació de la cervesa depèn totalment del factor humà. El mestre cerveser mòlt la malta, afegeix el llúpol i prepara la beguda amb tota la paciència del món, res comparable a les gegantesques naus industrials on es fan centenars d’unitats diàriament. Els consumidors saben que no és el mateix i les dades ho reafirmen: l’any 2016 la producció de cervesa artesana va superar els tres milions de litres i 105 empreses arreu del país van lluitar per vendre la seva marca. Els números no menteixen!

cervesa artesana 2

Les diferencies

La cervesa artesana no és un simple capritx, com contracte del Neymar pel Madrid, sinó que es resultat de llargs processos de proves i d’errors que acaben encaminant a una recepta on el mestre cerveser aporta la seva personalitat. Els ingredients seleccionats son escollits  a consciència, amb productes de proximitat, ja que prima més la qualitat que la quantitat. Penseu que passa per un procés de doble fermentació, on s’obté un gas totalment natural i no un Co2 prefabricat. Enteneu ara d’on surt aquesta panxeta cervesera?

cervesa artesana

Tipus de cervesa artesana

Com les cerveses tradicionals, d’artesanes hi ha de diferent tipus, segons la seva fermentació. Pots trobar la Lager que són escumoses i suaus, l’Ale amb cos i sabor molt marcat i, per últim, les de fermentació espontània que no utilitzen llevat. Si voleu anar a provar-la heu de viatjar, ja que només es produeix a prop de Brussel·les. Una bona ocasió per visitar la ciutat i tastar el tipus de cervesa més antic de la història. D’altra banda, si voleu ser valents i provar coses noves hi ha cerveses molt curioses: amb sabor a pizza, a pollastre fregit, regalèssia o fins i tot amb sabor a xocolata.

S’acaba el regnat de la cervesa rossa

Espanya és un país cerveser, no tant com Alemanya o República Txeca, però déu ni do. Fins fa pocs anys, la cervesa tenia un mercat totalment homogeni on la rossa regnava en solitari. Però les micro cerveseries van picar pedra sense parar i, un bon dia,  van tenir la seva oportunitat. L’estómac dels espanyols ja estava preparat per les cerveses gurmet i van començar aquesta aventura. Exemple d’això es el certamen del Barcelona Beer Festival que s’organitza del 16 al 18 de març.  Deu anys abans, poca gent coneixia la cervesa artesana i ara, es troba a l’abast de tothom i de totes les butxaques.

La pròxima vegada que mireu un partit de futbol i voleu la beguda per excel·lència, aparqueu per una estona la típica cervesa del bar de tota la vida i arrisqueu-vos a tastar nous sabors. La cervesa artesana segur que us sorprèn!