Els nostres cuiners: Romain Fornell, un penyista amb molt “Savoir Faire”

Nascut el 1976 a Toulouse dins una família d’origen català, ja d’adolescent sabia que volia ser sommelier. Tot i aquest esperit vocacional tan primerenc, no va ser fins que va anar a la prestigiosa Escola d’Hoteleria de Toulouse i en fer les seves pràctiques al restaurant Pastel, quan va descobrir que realment volia ser cuiner. I el nostre penyista Romain Fornell ho va demostrar llicenciant-se com el millor estudiant de la seva promoció i ser escollit com el millor cuiner jove de Midi-Pyrénées.

Els seus inicis estel·lars a França i Catalunya

Romain Fornell apuntava maneres i al cap de poc d’entrar a la cuina de Les jardins de l’Opéra, on va aprendre les bases de la cuina francesa clàssica, el 1996 va fer el salt a Barcelona com a segon del restaurant La Maison du Languedoc Rousillon, on si va estar un any. Després va tornar a Toulouse on va treballar per alguns dels seus mentors com Michel Sarran i posteriorment, amb Alain Ducasse.

No va ser fins a l’any 2000 quan va decidir emprendre la primera aventura en solitari amb el seu restaurant Chaldette, pel que va obtenir la seva primera estrella i es va convertir en el cuiner més jove de la història en rebre aquesta distinció.

Un projecte empresarial consolidat

Malgrat els mèrits i reconeixements que li oferien al seu país natal, aquest inconformista i emprenedor, va decidir tornar a Barcelona amb 25 anys per quedar-se definitivament, construint un projecte gastronòmic sòlid que ha sabut encaixar amb els paladars locals.

El primer que cal anomenar és un dels seus restaurants amb més projecció, el Caelis. El 2002 va tornar a Barcelona per capitanejar el restaurant Diana de l’Hotel El Palace (anomenat antigament Hotel Ritz). El 2004 va canviar de nom per Caelis i el 2005 va ser guardonat amb una estrella Michelin, fet que va convertir al nostre amic i penyista Romain Fornell com a l’únic cuiner en aconseguir una estrella Michelin en territori espanyol i una en territori francès.

Al cap d’uns anys, a principis del 2017 i coincidint amb el trasllat del Caelis a l’Hotel Ohla Barcelona, és nomenat Xef-Director de tots els espais gastronòmics d’aquest hotel ubicat a Via Laietana. Actualment gestiona el Caelis Privé, La Plassohla i Vistro49.

El 2011, juntament amb el seu mentor i amic Michel Sarran, va obrir el seu segon restaurant a la Ciutat Comtal, el Cafe Emma, un Bistrot parisenc situat al barri de l’Eixample. Posteriorment es van anar succeint altres apertures a Barcelona,  com el Cafè Turó, Épicerie i Joël Oyster Bar.

Una altra aventura empresarial és el 2015, quan és nombrat Director gastronòmic de tots els espais de restauració de l’Hostal de la Gavina, un dels hotels de luxe amb més solera i bagatge de la Costa Brava, amb el Candlelight by Romain Fornell com a buc insígnia.  Cuina marinera espectacular!

I seguint amb el seu esperit de cuidar el patrimoni que ofereix Barcelona, com ho va fer amb el Café Turó, obre el 2015 amb el seu amic i soci Òscar Manresa el Casa Leopoldo. Un espai mític del barri del Raval que, al veure’l tancat, no s’ho va pensar dues vegades i el va rescatar de l’oblit. Cuina catalana perquè el veí del barri se senti com a casa i el turista pugui descobrir els secrets de la gastronomia barcelonina autèntica.

Un nou projecte acabat de estrenar, el Casa Tejada

A finals del 2018, altre cop amb el seu company d’aventures empresarials Òscar Manresa, Romain Fornell decideix reobrir el mític restaurant Casa Tejada, ubicat al costat del seu restaurant Café Turó (també recuperant el clàssic Bar Turó). I ho fa barrejant dos conceptes que coneix bé, el concepte Bistrot i el d’Oyster Bar. Curiositats de la vida, anteriorment havia sigut propietat de Justo Tejada, exjugador del Barça, i que va tenir l’honor d’estrenar la gespa del Camp Nou el 1957, marcant 4 gols. Que també va assistir a la trobada en record a Kubala, Kocsis y Czibor.

En un futur, el tándem Fornell i Manresa, units sota la marca Gout Rouge, ja ens estan noves sorpreses i una d’elles tindrà lloc el 2019, a Andorra.