Els nostres cuiners: Mirko Carturan, el rei de la tòfona blanca

Mirko Carturan

Gràcies a la riquesa gastronòmica que disposem, per tot el territori català podem trobar petits restaurants d’excel·lent nivell que lluiten contra les modes que es van succeint en el panorama de la restauració a Barcelona. Des de la Penya Gastronòmica Barça creiem que cal donar-los valor, siguin on siguin, donat que cada dia ajuden a posicionar Catalunya com una de les zones del món amb més qualitat en l’àmbit culinari.

Un d’aquests restaurants que cal fer parada per la seva magnífica cuina de territori està ubicat en el poble de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental. Parlem del “Mirko Carturan, Cuiner” que, amb aquest nom, ja d’entrada ens mostra una reivindicació de l’ofici per part del seu xef, Mirko Carturan.

Aquest piemontès, perfectament integrat a Catalunya, ja fa més de vint anys que resideix al nostre país i ens ofereix una proposta gastronòmica honesta i atraient, sense rareses innecessàries. Ens presenta una carta molt estacional, basada en una cuina d’autor on el producte de mercat,  moltes vegades ecològic, és l’estrella indiscutible del plat.

Mirko Carturan Cuiner

Ha treballat en restaurants italians (Il Bellini i Gualtiero Marchesi), bascos (Zure Etxea) o catalans (Gaig i Eldorado Petit).  Aquest ampli ventall d’experiències culinàries els transporta a Catalunya i els fusiona d’una manera molt atractiva. Un exemple el podem trobar en el seu plat de nyoquis de patata amb cocotxes al pil-pil. Una delícia!

Va obrir el seu propi restaurant el 2005 junt amb la seva dona, Meritxell Caballé, que s’encarrega de la sala. Disposa de terrassa interior, d’un menjador ple de clientela decorat amb llibres gastronòmics i una cuina a la vista dels comensals on mostra un estil ple de sabors ben presentats i fàcilment reconeixibles al nostre paladar.

Mirko Carturan va néixer a Itàlia, a la ciutat d’Asti, terra de grans vins i d’un dels fongs més cobejats per tot aquell que es defineixi com a cuiner, l’additiva tòfona blanca. La seva llarga experiència amb aquest producte gurmet es va notar amb el seu monogràfic d’aquest producte d’hivern que va ensenyar a 15 afortunats penyistes al IX Taller de Cuina de la Penya.

També anomenada Tuber magnatum, la tòfona blanca és una espècie més difícil de trobar que la varietat negra, que prolifera principalment al Piemont, a la vora de les ciutats d’Alba i Asti, així com les zones de Langhe i Montferrat. Creix a sota terra, entre alzines, roures i avellaners, i comença a fructificar a la tardor. Donat que costa tant de trobar-ne exemplars, el seu preu de mercat és altíssim, i forma part d’un dels productes gastronòmics d’alta cuina més cars. A voltants d’octubre i novembre en pots trobar exemplars a la venda a la Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba.

tartufo Bianco

Així doncs, si voleu una proposta de cuina tradicional amb tocs creatius i de fusió, a 30 minuts de Barcelona teniu el restaurant  de Mirko Carturan, un magnífic cuiner i penyista que us donarà una càlida experiència gastronòmica.