Els nostres cuiners: Marc Gascons, un estil fresc i informal molt català

L’article d’aquest mes està destinat a un estimat amic penyista i xef, Marc Gascons. Pertany a la tercera generació de restauradors, que va començar amb els seus avis (Elena Palagós i Eduard Gascons) a una fleca situada a Sant Feliu de Guíxols (1918). Elena va obrir després “Bahía”, un restaurant en aquesta localitat situada també a la Costa Brava. En la segona generació, Eduard Gascons i la seva dona Maribel es van posar al comandament, on més tard van inaugurar “Els Tinars” (1978). A partir del 1999 van començar a liderar aquest projecte amb el Marc (a la cuina) i l’Elena (a la sala).

Formació i experiència

Després de formar-se a l’Escola d’Hostaleria de Girona, en la qual li van atorgar el segon premi de la seva promoció, va continuar la seva experiència professional al restaurant familiar “Els Tinars”. Posteriorment, va ampliar el seu coneixement en restaurants com “Gaig” (Barcelona), “L’Esguard” (Sant Andreu de Llavaneres) i “Sant Pau” (Sant Pol de Mar). A més, l’any 1999 va estar sis mesos en la cuina de Martín Berasategui i després, aquell mateix any, es va incorporar en la cuina de “Els Tinars” de manera permanent.

En l’actualitat s’ha convertit en un referent de la cuina tradicional catalana, a la qual li aporta una visió fresca i creativa. De la mateixa manera, aposta pels productes de temporada i de proximitat.

Premis i reconeixements

L’any 2005 va ser finalista al premi “Millor cuiner de l’any” que atorga anualment l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. Un any després va ser finalista en la categoria de “Millor cuiner jove”.

Ja en el 2008 va ser triat com el “Millor cuiner de Girona” a la fira “Tecnotast”. Aquest mateix any va obtenir la primera estrella Michelin per al restaurant “Els Tinars”.

Posteriorment, el 2011 ja no se li va poder resistir més el premi “Al cuiner més jove amb estrella Michelin”. Va ser el mateix any en què l’Acadèmia Catalana de Gastronomia el va triar com a “Millor cuiner jove”.

Projectes empresarials

Com hem comentat, ja des de l’any 1999, Marc Gascons es troba al capdavant del restaurant “Els Tinars” (Llagostera, Girona), el qual compta amb una estrella Michelin. Aquest restaurant es tracta d’un projecte familiar que aposta per la cuina tradicional catalana i els millors productes de temporada i de la zona.

Un altre dels seus restaurants és el “Bell-lloc” (amb aquest nom pel terme del municipi i la mateixa bellesa de l’espai), es troba en una antiga masia de mitjan segle XVII (Santa Cristina d’Aro, Girona). Aquest projecte és el més tradicional de la família Gascons, que compta amb una cuina catalana molt cuidada, amb caràcter i a preus assequibles. La seva carta comença amb una declaració d’intencions ben clara: 

Volem advertir als finolis: Som un restaurant que busca compartir la tradició en la taula. Els únics focs artificials que veuran seran al provar les nostres croquetes fetes a casa; les úniques explosions seran les vinculades als records de la cuina de les nostres àvies i l’única modernitat, la dels joves bevent el vi de la casa amb porró.

Recordem amb molt d’afecte la nostra sortida penyista d’estiu a Palafrugell en el 2019, que va acabar amb un deliciós dinar en aquest preciós restaurant. Tant Marc com la seva germana Elena ens van fer gaudir d’un menú deliciós, on vam poder assaborir la cuina catalana en el seu estat més pur.

Finalment, tenim el restaurant “Informal by Marc Gascons” (Barcelona) que a l’any 2016, va figurar en la llista dels deu millors restaurants que s’han obert recentment en el món per la CNN, convertint-se en el primer restaurant espanyol a aparèixer en aquesta llista. Amb la filosofia que els defineix: l’essència del sabor, i la cura al producte de temporada i de proximitat. El gust per la bona cuina tradicional actualitzada.

També volem recordar-vos la nostra visita a aquest fantàstic restaurant en el 2016, on vam celebrar el nostre II Dinar-Tertúlia amb l’ex jugador del primer equip del Barça Paco Clos. També vam poder gaudir del partit Màlaga CF – FC Barcelona.

Aquest mateix any vam poder repetir aquest increïble restaurant, on vam poder gaudir tots junts de la trobada entre el Napoli i el FCB en el meravellós espai “El somni de Picasso” i, al mateix temps, degustar novament el menjar deliciós que ens va preparar el nostre bon amic Marc.

Tinars. El gust per la tradició

L’any 2016 es va publicar el llibre “Tinars. El gust per la tradició” editat per Planeta Gastro. El seu autor, Marc Gascons el defineix de la següent manera:

És un recorregut per la història, les anècdotes, l’entorn i l’evolució de la nostra casa. Hem volgut transmetre la nostra essència; la nostra aposta perquè els Tinars representi la convivència perfecta entre tradició i modernitat, la cuina d’ahir, d’avui i de demà; l’obsessió mantinguda en el temps per la qualitat, els productes de proximitat i de temporada.

Finalment, no volem acabar aquest blog sense recordar el VI Taller de Cuina de la Penya Gastronòmica Barça amb Marc Gascons a l’Escola d’Hostaleria i Turisme CETT (2017). Va consistir en una espectacular sessió on es va cuinar amb cinc grups en cinc cuines diferents, seguint les indicacions del nostre excel·lent amfitrió Marc Gascons. Si vols saber més sobre aquesta experiència o rememorar-la, no dubtis a llegir aquest article.