Els Nostres Cuiners: La Fina i Les Cols, una declaració d’amor a la Garrotxa

Les Cols (1)

Entre volcans i faigs típics de la comarca s’amaga una masia única, un edifici del segle XV convertit en una obra d’art plena de llum i creativitat. La creadora de tot això, Fina Puigdevall, és una dona amb caràcter, coneixedora d’un “know-how” que vol transmetre i amant de la cuina tradicional, però sempre amb un toc avantguardista perquè el comensal trobi punts únics en seure a la seva taula. Entrar a Les Cols és tota una experiència gastronòmica, perquè no només és degustar plats d’una xef d’estrella Michelin, és tastar una cuina que reflecteix el paisatge de la Garrotxa amb serenor i de manera depurada.

Les Cols, no tot és el que sembla

Endinsar-se a Les Cols és començar a mirar i sentir des de la porta del restaurant. Només en baixar del cotxe i veure la imponent masia que amaga els secrets de la cuina de la Fina és quedar-se empetitit davant d’un Premi Pritzker 2017 guanyat per RCR arquitectes. Les Cols és tot menys una masia típica catalana on cuinen els plats coneguts arreu del país, és una combinació de passat i present. Els tons daurats i l’acer són presents a l’interior en un ambient immaculat, mentre les gallines et miren felices des de la finestra.

Les Cols (2)

Que ens ofereix Fina Puigdevall?

La cuina de la Fina Puigdevall es podria descriure com senzilla, equilibrada, sensible i arrelada al paisatge que l’envolta. És una proposta diferent que inclou productes senzills cultivats al mateix hort de la masia combinats amb excel·lents productes de luxe.

El producte estrella del menú és el fajol, el nen consentit de la casa, present en tots els menús, un producte D.O 100% Garrotxa que li dóna la possibilitat de crear des d’un “espagueti de fajol amb brou fumat” a unes “farinetes de fajol ensucrades rebosteria vegetal” regats amb vins que endolcen una fantàstica experiència.

Que triar?

Arribar a la taula després de fer el recorregut de benvinguda per les instal·lacions del restaurant i haver de triar el menú pot arribar a ser la complicació més gran de tota la vetllada, perquè tots els plats són diferents, únics i et criden des de la cuina perquè caiguis en els seus braços.

Hi ha dos tipus de menús: el primer s’anomena l’hort i galliner, i consisteix en productes de la terra, una crida a la cuina sostenible i l’aliment no viatjat. L’altre és el menú estacional, focalitzat amb el que ens ofereix la natura en cada temporada.

Com és la Fina Puigdevall?

Les Cols és més que un negoci o un gran restaurant, és un projecte de vida. Aquesta masia és la casa on va néixer la nostra cuinera, és un símbol de tradició, i de família. Parlem de familia ja que des de sempre l’ha acompanyat  Manel Puigdevall, copropietari i cap de sala del restaurant.

Per la Fina, ser xef no era una professió vocacional ni va tenir cap revelació. Simplement les ganes i l’empenta de voler cuinar i fer feliç a la gent amb les seves creacions van arribar sense tenir-ho previst. Una persona entusiasta i amb formació gairebé autodidacta, demostra que no cal anar a les millors escoles de cuina per ser una de les millors cuineres del món.

Està ben acompanyada d’un equip que li permet aconseguir donar una sensació de felicitat i plenitud al comensal, creant un joc de complicitats que transmeten a tots els seus plats.

Fina Puigdevall

Així doncs si voleu passar una vetllada plena de natura, tranquil·litat i cuina d’avantguarda, Les Cols, prop dels volcans més típics del nostre país, us esperen amb el maridatge perfecte que només una xef que coneix la seva terra pot mostrar.


LLOTJA

                      

TRIBUNA

                                 

LATERAL

          

CÓRNER