El moviment Food Truck regna en els festivals de primavera i estiu

La febre del street food ha entrat amb força a les nostres fronteres gràcies al moviment de les Food Trucks. Qui no ha anat aquest estiu de festival i s’ha trobat una camioneta antiga i totalment transformada,  amb aire retro i llumetes i cartells vistosos que conviden a degustar la seva oferta gastronòmica?

Aquest fenomen de venda ambulant d’aliments, molt popularitzat i estès en ciutats com Londres, Nova York o Berlín, ha costat que entrés a les nostres terres. Un fet estrany, ja que podem presumir de posseir una de les cuines d’avantguarda més innovadores del món. Potser l’estricta legislació dels ajuntaments amb la venda de menjar no elaborat a la via pública ha sigut un possible fre en aquest moviment, que ara viu la seva etapa dorada.

food truck 2

Sigui com sigui, les Food Trucks ofereixen una oferta gastronòmica sense precedents en el món de l’street food, amb una acurada selecció de productes de gran qualitat i de proximitat, cuinats de forma innovadora i creativa en unes cuines petites però molt ben organitzades a causa del reduït espai. Preus populars, originalitat, mola estètica i sostenibilitat són algunes senyes d’identitat que defineixen aquest nou concepte.

Les seves cartes són totalment personalitzades i especialitzades. Amb ingredients artesanals, ofereixen propostes creatives que fa que cada camioneta tingui la seva personalitat. Menjà mexicà, tailandès, vietnamita, americà, italià o hindú, un pot viatjar per tots els continents amb les seves especialitats. També hi ha les que fan un pas més enllà, oferint un únic producte amb moltes versions com les croquetes, els xurros, la botifarra, l’hamburguesa, els fideus, les amanides o els mochis, unes postres dolces japoneses. Inclús la cuina vegetariana i vegana, així com la crudivegana, també hi tenen cabuda.

botifarra

Inicialment enfocats al públic jove i hipster, però que s’ha anat ampliant a tots els públics, aquests restaurants rodats i aventurers estan  actualment molt ben abanderats per xefs amb estrella que s’han apuntat a la moda, així com empreses acceleradores d’start-ups que veuen d’aquest nou concepte de negoci una oportunitat d’or en el sector de la restauració.

Si ens ho mirem amb clau de negoci, moltes marques relacionades amb l’alimentació s’han afegit en aquest concepte gastronòmic sobre rodes, ja que ofereix un reclam publicitari molt potent. Un exemple és la Jamoneta de Sánchez Romero Carvajal, que va viatjant per Espanya oferint el seu pernil ibèric de la Serra d’Aracena en festivals i altres esdeveniments. Una manera original de donar a conèixer la marca i relacionar-la amb esdeveniments multitudinaris.

Jamoneta

De fet, aquest nou model de negoci utilitza un nou reclam per anunciar la seva itinerància, les xarxes socials i les pàgines web.

Els gastro festivals que van assentar les bases d’aquest tipus de comerços són el Van Van Market de Barcelona, l’Street Food Festival  de Saragossa i el MadrEAT, tot i que amb el temps, altres festivals no relacionats amb la gastronomia també s’han apuntat a la moda Food Truck. En el cas de Catalunya, el Palo Alto Market o el REC d’Igualada són alguns.

Si voleu meravellar-vos amb les propostes gastronòmiques que poden arribar a oferir les food trucks, no us perdeu el programa especial del Joc de Cartes del xef i periodista Marc Ribes, on hi col·laboren els xefs amb una estrella Michelin cadascú, Jordi Esteve del restaurant Nectari, Fran López amb el restaurant Xerta, i el Joel Castanyé amb el seu restaurant de terres lleidatanes, La Boscana, aquests últims penyistes de la nostra Penya.

Què esperes per descobrir aquest nou moviment gastronòmic?


LLOTJA

                      

TRIBUNA

                                            

LATERAL

                

CÓRNER