La 40 edició del Dakar comptarà amb el xef Nandu Jubany

Nandu Jubany_Mundo Deportivo

Enmig de la plana de Vic, entre la boira espessa dels dies freds d’hivern, trobem a prop de Calldetenes una acollidora masia d’aspecte tradicional, d’aquelles que emanen la calidesa que només una casa de pagès pot mostrar. Es tracta de Can Jubany, tot un referent gastronòmic que capitanegen el xef Nandu Jubany, penyista i col·laborador de la Penya, i la seva dona Anna Orte des de 1995.

Un cop obrim la porta i entrem al seu interior, la seva aparença tradicional s’esvaeix per donar lloc a una decoració contemporània i funcional: espais amplis on caben més de 50 comensals, una cuina totalment equipada que defensa cada dia la seva estrella Michelin aconseguida des de fa molts anys, sales reservades o una nova barra de bar, i molt més. Aquest equilibri tan ben aconseguit és la traducció arquitectònica d’una proposta culinària basada en reinventar plats tradicionals lligats a la terra, amb productes molt frescos i de temporada.

Nandu Jubany

Aquesta successió de contrastos també es traslladen en la vida del nostre estimat cuiner Nandu Jubany. És ben sabuda la seva gran habilitat en el món de l’alta gastronomia que combina amb un dels seus hobbies, les motos. Ja de nen, va guanyar curses de competició d’enduro júnior de 250 cc així com altres modalitats com la de cross, però en una greu caiguda es va destrossar el genoll, ossos inclosos, quan tenia 11 anys. Això el va apartar de la competició de primer nivell tot i que mai ha abandonat el món del motor. Serà que per les seves venes circula gasolina en comptes de sang.

Ara inicia un nou projecte, Nandu Dakar, que li permet unir dues grans passions: les motos i les campanyes solidàries. L’objectiu és ambiciós: participar en una de les curses més dures del món, el Ral·li Dakar, que se celebra des del 2009 a Sud Amèrica, i fer la màxima difusió possible sobre el Projecte ARI, una iniciativa que recapta fons per poder investigar nous tractaments per combatre la leucèmia. Participarà amb una moto KTM, una de les més potents i modernes, que ofereix les màximes prestacions.

Si ens fixem en les xifres d’aquesta pròxima edició, la ruta transcorrerà per 3 països: Perú (la seva capital, Lima, serà on tindrà lloc la sortida), Bolívia i Argentina (amb l’arribada a la ciutat de Córdoba). El seu director esportiu és l’expilot i penta campió Marc Coma, que ha ideat un itinerari de més de 9.000 km, amb cinc dies a més de 3.000 metres d’altitud. Així doncs, ens trobarem amb una edició molt dura, amb 337 vehicles inscrits, 190 dels quals seran motos, que tindran que hauran d’afrontar problemes mecànics de tota mena, mals d’altura, calors sufocants, jornades llarguíssimes de no dormir, així com lesions per les caigudes i bolcades que puguin tenir a causa de relleus accidentats i les perilloses dunes.

Pel Nandu Jubany, els seus objectius principals són finalitzar la cursa, ja que al voltant d’un 50% abandonen abans d’arribar a la meta, i sobreviure. Esperem que el pròxim 19 de gener, quan el Dakar arribi a Córdoba, aprofiti el dia del seu aniversari per celebrar-ho amb la seva família.


LLOTJA

                      

TRIBUNA

                                            

LATERAL

                

CÓRNER