Descobreix els tipus de gelats que pots trobar en una gelateria

gelats

Quan pensem en la imatge típica d’estiu, ens veiem remullant-nos els peus en una platja amb un gelat a les mans per combatre la calor. Si ens tornem nostàlgics, sempre recordarem el mític gelat al tall amb les dues galetes quadrades en forma de sandvitx. Allò sí que era l’invent del segle!

Amb el temps ens hem anat modernitzant i ara pots trobar tot tipus de sabors i dimensions. Uns prefereixen el cucurutxo i altres la terrina. I sempre hi ha aquell intolerant a la lactosa que s’ha de conformar amb un sorbet, ja que conté aigua en comptes de llet. Si anem a una gelateria, tenim un llistat variat d’estils i opcions de gelats que han anat emergint en els últims anys.

Tipus de gelats que pots trobar a les gelateries

Comencem amb el clàssic gelat artesanal. Es prepara amb sucre i productes làctics com la llet o la nata. Ha de contenir uns 475 grams de llet per cada litre de la seva composició perquè realment sigui anomenat com a tal. És ideal pels petits de la casa, ja que aporta calci que ajuda a fer créixer els ossos forts i sans.

Uns altres gelats artesanals, també deliciosos, són els de crema, que s’elaboren amb un mínim del 8% de matèria grassa d’origen làctic. La seva consistència és molt més cremosa i es presta a ser barrejada amb ingredients com la xocolata, el coco o diverses fruites. Aquest tipus de gelat és dels més populars.

gelats de terrina

Els gelats enrotllats són d’origen tailandès que ara s’estan posant de moda en els països Europeus i als Estats Units. Aquests gelats s’elaboren a l’instant sobre una placa gelada que pot arribar fins als -30 °C. Amb l’ajuda de dues rasquetes, els ingredients del gelat es van barrejant ràpidament fins que tot estigui combinat. Els gelats enrotllats són personalitzats amb el sabor de la base que esculli el client. Només triga uns quants minuts fins que la crema i els altres ingredients comencen a fer-se sòlids amb el fred. Quan el gelat està fet, s’estén per la superfície de la placa en una capa fina i ho enrotllen!

Tot seguit trobem els gelats d’aigua congelada, més industrials, que han anat guanyant terreny amb el domini del fred a les cadenes de distribució. S’elaboren a partir de diversos ingredients barrejats com són l’aigua, sucs de fruita, sucre, mel i a vegades combinats làctics que poden ser aptes per a vegans. Dins d’aquesta branca trobem els sorbets, molt populars als mesos d’estiu per ser refrescants i per no embafar tant com els gelats de crema o llet. Pels nens, un dels seus preferits és el gelat de pal amb sabors de fruites com la llimona, coco, maduixa o taronja.

gelats de pal

Recepta de llimona gelada

Aquí teniu una recepta de gelat/sorbet del pastisser Jordi Bordas que podeu fer a casa! És perfecte pels calorosos dies d’estiu i a més, la llimona és especialment refrescant. Això és el que necessiteu per fer-la:

Ingredients: (per a 6 llimones):

6 llimones que serviran com a recipients pel gelat, 184 g d’aigua, 177 g de sucre, 110 g de suc de llimona, 3 g de pela de llimona ratllada i 10 g de fulles de gelatina.

 

Preparació:

1. Hidrateu les fulles de gelatina amb aigua freda durant 10 min i escorreu-les.
2. Escalfeu l’aigua en un cassó a 50 °C. Dissoleu-hi el sucre primer i després les fulles de gelatina.
3. Refredeu l’aigua a 20 °C i afegiu-hi el suc de llimona. Poseu-ho en un bol de batedora i congeleu-ho.
4. Quan estigui congelat, munteu-ho amb la batedora. Quan hagi guanyat molt de volum, barregeu-hi la pela de la llimona ratllada.
5. Talleu les parts de dalt de les llimones i buideu-les.
6. Ompliu les llimones amb el gel muntat de manera qui sobresurti. Acabeu-ho amb pela de llimona ratllada i col·loqueu-hi la tapa (part de dalt de la llimona).

*També podeu afegir-hi menta!