Els nostres cuiners: Dani García, el triomfador de la Guia Michelin 2019

La nit del 21 de novembre de 2018 va ser màgica pel nostre admirat penyista, excel·lent cuiner i bon amic Dani García, de 42 anys. El seu restaurant de Marbella, amb el seu mateix nom, i situat al luxós Hotel Puente Romano Beach Resort & Spa, va aconseguir la preuada tercera estrella Michelin, que juntament amb Ángel León del Restaurant “Aponiente” que també va aconseguir la tercera estrella l’any passat, han posat a Andalusia en el més alt del podi espanyol. A més, en l’edició 2019 d’aquesta guia de referència, també es premia a dos restaurants amb la seva primera estrella Michelin, Lu Cocina y Alma en Jerez de la Frontera, i Bagá a Jaén, dos fantàstics exemples de la revolució andalusa dels últims anys.

Un reconeixement a tota una carrera

“He plorat d’alegria amb la meva mare, amb les meves filles, la meva parella, el meu equip… Estic molt content. Després de 20 anys de carrera, és un graó més. Ara a gaudir i a reflexionar” declara el cuiner en el diari El País.

Un reconeixement que el catapulta en el més alt de l’elit gastronòmica espanyola, per la seva manera de reformular la gastronomia andalusa. El 2011 ja va obtenir la segona estrella Michelin i, en aquests últims anys, solament era qüestió de temps que la tercera estrella fes acte de presència.

Els inicis i l’evolució d’un somni

Tot va començar de nen. Dani García va despertar el seu interès per la cuina quan preparava al costat de la seva mare i la seva àvia, bescuit de iogurt i esponjoses magdalenes. Amb el pas del temps va aconseguir situar l’any 2000 la província de Màlaga en el mapa gastronòmic nacional, quan va obtenir la seva primera estrella Michelin en el restaurant Tragabuches (1998-2004), amb tan sols 24 anys i amb una cuina plena de color, joventut i intenció.

Van ser els seus pares que li van inculcar l’interès pel bon gust a la taula, per anar al mercat a per els millors productes, per visitar restaurants que ofereixen alguna cosa especial, pels menjars familiars, etc. Amb tot això, va saber que volia dedicar-se a la gastronomia.

A l’haver nascut a Marbella, tot el que està relacionat amb hostaleria i restauració li semblava interessant i en acabar els estudis obligatoris, es va plantejar fer alguna cosa que tingués a veure amb el turisme. Es va formar durant dos anys a l’escola d’hostaleria “La Cónsula“, de la qual tothom parlava molt bé.

Va descobrir l’alta cuina de debò amb la seva intensa experiència de sis mesos al costat de Martín Berasategui al Lasarte-Orio (Guipúscoa), sens dubte un dels seus referents, on es contagia del ritme i els valors d’aquesta disciplina que realment el captiva i  l’atrapa. A continuació, la seva etapa d’evolució va seguir al Tragabuches i va continuar al restaurant Calima (2005-2013), on domina la tècnica i dóna mostres del seu extraordinari talent, gran autodidacta i ple d’inquietuds, que desborda amb la seva cuina de sabors, contrastos i textures, que el condueix a guanyar una segona estrella Michelin.

Amb aquesta segona estrella, arriba a l’Hotel Puente Romano Beach Resort & Spa, amb el qual aconsegueix fa uns dies el màxim reconeixement de la Guia Michelin aconseguint la seva més gran esplendor i maduresa, com ho demostra amb el millor menú de la seva carrera, “Arcadia”. 

Un salt endavant definitiu que de ben segur hauran tingut en compte els responsables de la guia vermella, on posa de manifest la cuina del refinament, amb registres accentuats que ell interpreta magistralment, amb Andalusia per bandera i on no deixa de sorprendre gustativament i creativament.

Marxa internacional i obertura de restaurants de primer nivell

Els seus innombrables viatges per tot el món, especialment a Nova York amb més de 25 viatges, juntament amb la seva impecable trajectòria, talent i experiència, van ser decisius per consolidar-se com un cuiner global, cosmopolita, si bé mai va abandonar les seves arrels i sempre s’ha sentit molt prop de la seva gent.

La combinació d’aquests factors són fonamentals per projectar futurs negocis gastronòmics.

Estem davant un fora de sèrie. A part de dominar l’alta cuina, on dóna mostres del seu talent i sensibilitat, té la capacitat de generar i portar a cap originals negocis gastronòmics d’importants volums on els resultats són extraordinaris. A part del concepte que crea, destaca per arribar a tots els públics i amb preus de tota mena.

Són excel·lents exemples tant el model “Bibo” de Marbella i Madrid (aquest últim amb els nostres penyistes com a testimonis en dues ocasions, en (2017 i 2018), així com “Lobito de Mar” a Marbella, a part de la seva línia de càtering que no para de créixer.

Les jornades “A 4 Mans” i els seus referents

En la seva última etapa, a l’Hotel Puente Romano Beach Resort & Spa posa de manifest els seus referents organitzant durant 5 anys els memorables sopars “A 4 Mans”. Amb el suport d’amics cuiners de tota Espanya, amb la presència i històrics tributs a Ferran Adrià (2015), Joël Robuchon (2016), Nobu Matsuhisha (2017) i Juan Mari Arzak (2018), els quatre fonamentals en la seva carrera, al costat dels amics cuiners que ho acompanyen cada any, entre ells: Joan RocaAndoni Luis AdurizQuique Dacosta, etc.

La persona i la seva cuina

Humil, autodidacta, inquiet i amb un talent especial; molt viatjat i amb capacitat per simplificar tots els seus coneixements en un plat; amb tècnica depurada i amb Andalusia sempre a la seva vora.

Sabors, contrastos i textures, són una constant en la seva cuina. I també, podem afegir refinament i excel·lència, producte i brillantor, emoció.

Així és nostre volgut penyista i admirat cuiner al qual felicitem efusivament a ell i el seu fantàstic equip. Soci del FC Barcelona des de jove, culer de naixement, que ha sabut impregnar de barcelonisme també a les seves dues filles; Aurora i Laura, també sòcies del FC Barcelona.

El pròxim 10 de desembre brindarà el XVII Taller de Cuina pels nostres penyistes a l’Escola CETT.