Els nostres cuiners: Carles Gaig, el mestre de la cuina casolana catalana

Quan pensem en receptes tradicionals de tota la vida, no podem evitar pensar en un dels nostres penyistes més admirats. Un cuiner que ja de nen apuntava maneres, ajudant al restaurant dels seus pares i que per la ceguera de la seva mare, va decidir agafar les regnes dels fogons del restaurant l’any 1979. Parlem del nostre penyista i amic, Carles Gaig.

La seva cuina és un reflex de les influències rebudes al llarg de la seva vida, primer en el restaurant La Taverna d’en Gaig, l’antiga fonda del poble que era d’Horta, on observava les receptes clàssiques que cuinava la seva mare i la seva besàvia. Més tard, arran els articles de Josep Pla i Néstor Lujan, es va endinsar en la cuina francesa per conèixer la base de la gastronomia de la mà d’autèntics mestres com Paul Bocuse i Fredy Girardet.

Un cop dominada la base, havent agafat tècnica, paladar i experiència, “s’independitzà” dels seus pares per obrir el seu propi restaurant a l’Eixample, el Gaig. En ell, recull tota l’herència rebuda de la cuina casolana catalana que va aprendre dels seus avantpassats de manera autodidàctica, però aportant tocs de cuina d’avantguarda i creant una fusió molt ben equilibrada que es reflecteix en els seus plats.

Carles Gaig_PGB (3)

Pel xef Carles Gaig, la composició d’un plat conté dos elements imprescindibles. El primer és un respecte absolut pel producte, seleccionant només aliments de qualitat. En paraules del mateix Carles Gaig “Més de tres elements són multitud en un plat”. En segon lloc, la frescor de la matèria primera és innegociable. La prova? Cada dia visita el Mercat de la Boqueria i escull personalment els elements que compondran els seus plats.

Podem dir doncs que aquest apassionat de la cuina té un gran avantatge respecte a molts dels seus col·legues: ha tingut la gran sort de viure-la en primera persona des que era un marrec, observant els seus avantpassats, que ja servien un tipus de gastronomia als seus clients que el va marcar de per vida.

Si observem la carta impecable del restaurant Gaig, tenim molt clar quins són els suggeriments perquè els nostres penyistes puguin gaudir de la seva fantàstica proposta culinària. El garrí desossat cruixent, el tàrtar de llobarro, o els seus canalons amb tòfona negra ens fan saltar les llàgrimes. La carta varia segons la temporada, però alguns plats es mantenen sempre com l’arròs de colomí (una recepta de la seva besàvia) i els peus de porc desossats a l’estil de la casa.

arròs de colomí

Des del Restaurant Gaig, en ple eixample des del 2008, el nostre penyista ostenta més que sobradament una estrella Michelin, però sobretot emociona amb la seva cuina més acurada i refinada, i també de fonda amb cuina casolana catalana. Els més viatgers tenen oportunitat de gaudir-lo en el restaurant Porta Gaig a la nova terminal T-1 de l’Aeroport de Barcelona (2010) i molt recentment en l’espai Gaig a Casa on fa contents a família i amics amb el seu deliciós menjar per emportar i on també al migdia s’hi pot dinar amb un esplèndid menú. La seva infatigable capacitat de treball el porta d’aquí cap allà, participant activament en diferents espais gastronòmics a Singapur, les Canàries, etc. Un gran exemple per tothom.

Sempre recordarem l’espectacular II Taller de Cuina de la Penya Gastronòmica Barça que ens va fer el nostre amic i penyista Carles Gaig, amb un menú sensacional i les seves recomanacions. Una magnífica oportunitat de gaudir amb aquest mestre de la cuina casolana catalana de caràcter emprenedor i detallista.

tallers de cuina

LLOTJA

                      

TRIBUNA

                                 

LATERAL

          

CÓRNER